Parsiyel Yük Taşımacılığı
Parsiyel, kelime anlamıyla tüm olmayan, parça anlamına gelmektedir. Nakliye sektöründe komple, parsiyel, proje ve ağır nakliyat gibi taşımacılık hizmetleri sunulur. Aynı güzergâhta bulunan birbirinden farklı müşterilerin yüklerini, aynı kamyon, kamyonet veya tır ile taşıma lojistiğine parsiyel taşımacılık ya da parça eşya taşımacılığı denir. Parsiyel yük taşımacılığında temel amaç, aynı güzergâhta taşınması talep edilen yükleri, yük miktarı komple bir aracı doldurmasa bile, aynı araca yükleyerek taşıma maliyetini ekonomik bir seviyeye getirmektir.
Parsiyel Yük Nasıl Hesaplanır?
Taşımacılık sektöründe, taşınan yükün ağırlığı ile birlikte hacmi de oldukça önemlidir. Karayolu taşımacılığının içerisinde yer alan parsiyel taşımacılıkta hesaplamalar, metreküp, ağırlık ve lademetre hesap ölçütleri kullanılarak yapılır.
Parsiyel yükün M3 hesaplaması, EN x BOY x YÜKSEKLİK x ADET şeklindedir.
1 m3 = 333 kg
1 ton = 3 m3
1 ldm = 1750 kg
Parsiyel Taşımacılık Türleri
Karayolu: Yaygın olarak kullanılan bir nakliye türüdür. Kara araçları kullanılarak RUT planlamasına uygun şekilde dağıtım yapılır. Yükleme işlemi kapıdan veya depodan yapılır.
Havayolu: Genel olarak parsiyel kargoların taşımaları yapılır. Yükleme işlemi havalimanı veya havaalanında yapılmaktadır. Yurtdışına taşınacak yüklerin gümrüklü olması gerekir.
Denizyolu: Konteyner ve açık yük olarak taşıma seçeneklerini sunar. Yurtiçi taşıma yöntemlerinde fazla kullanılmaz. Türkiye’de limanlardan gümrüklü olarak gemiler parsiyel yükleri yüklerler.
Demiryolu: Pek tercih edilmeyen bir yöntemdir. Vagonun bir kısmını kiralama ile taşıma maliyeti oluşturulur ve sevkiyatlar bu şekilde gerçekleşir.
Yorumlar (0)
Henüz onaylanmış yorum yok!Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.